Пенелопе Крус на 50 (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Успешната и талантлива актриса в Холивуд - Пенелопе...

Княжевската пътека към Копитото -...

"Княжевската пътека към Копитото вече е частна и...

Гала на българската култура в Музикферайн във Виена

отпечатай новината

16.04.2024 15:10 | Видян 284 пъти | Гласували 1

Гала на българската култура в Музикферайн във Виена

Гала концертът е част от артистичната инициатива на Донка Ангъчева „Изкуството продължава да живее“ и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация „Заедно в час“, чиято мисия е осигуряване на ревен достъп до качествено образование за всяко дете в България.

Участници: Донка Ангъчева (пиано), Лидия Байч (цигулка), Vienna Art Nouveau Orchestra, Росен Гергов (диригент), Даниела Иванова (виола), Мария Илиева (вокал), Владимир Ампов-Графа (вокал), Андреас Шагер (тенор), Гюнтер Гройсбьок (бас), Цезар Сампсън (вокал), Вълчан Вълчанов – Чани (обой), Недялко Недялков (кавал), Шантал Рамона Вейт (флейта), Себастиян Бру (виолончело), Теодора Митева (виолончело), Марио Николов (тенор), Людмила Коновалова (балет), и други.

Водещи: Миа Сантова и Маркус Фрайщетер.

По повод най-светлия български празник - Денят на светите братя Кирил и Методий – звездата на европейската класическа сцена, пианистката Донка Ангъчева, заедно с още една голяма звезда – виртуозната австрийска цигуларка Лидия Байч, продуцират бляскав Гала концерт, за да почетат българския принос към европейската музикална сцена и култура.

Концертът ще се състои в събота, 25 май, от 19:30 часа, в зала "Брамс" на Музикферайн – една от най-престижните световни концертни институции, домакин на легендарния Виенски новогодишен концерт. Събитието, се провежда под патронажа на извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Австрия, г-жа Десислава Найденова-Господинова.
Гала концертът ще формира своеобразен музикален мост между българската и австрийска културни сцени, обединявайки звездите на класическата и съвременна музика от двете държави. Ще чуем произведения на много български композитори, между които Георги Андреев и Милен Кукошаров. Сред солистите е виолистката на Виенска Филхармония Даниела Иванова, а диригент е още един световно признат български артист - Росен Гергов. В програмата са и големите звезди на оперното изкуство Андреас Шагер (тенор) и Гюнтер Гройсбьок (бас). Ще чуем и кавала на Недялко Недялков, артист със световно признание и участие в номинирани за награди Grammy проекти.

Специални гости ще бъдат две от най-популярните имена на българската поп музика, Мария Илиева и Владимир Ампов – Графа. Мария Илиева ще изпълни дует заедно с Цезар Сампсън (един от най-популярните поп артисти в Австрия), а Графа ще чуем в специално създаден аранжимент за пиано, обой, и оркестър.

"И Австрия и България притежават хилядолетна история и имат много богата култура и традиции. С този концерт, искаме да покажем колко силно музиката и изкуството свързват хората” - това споделят артистичните директори на проекта Донка Ангъчева и Лидия Байч.

Донка Ангъчева е Bösendorfer артист и основател на артистичната инициатива „Изкуството продължава да живее“, заради успехите на която през 2023 г. бе обявена за жена на годината в Австрия в категория изкуство и култура на Look! Бизнес наградите. Концертите от "Изкуството продължава да живее" винаги са благотворителни, приходите от Гала на българската култура и музика ще бъдат дарени в подкрепа на благородната кауза на фондация „Заедно в час“. Със събраните средства от билетните продажби организаторите ще подпомогнат мисията на фондацията да осигурява равен достъп до качествено образование на децата в България. Близо 15 години „Заедно в час“ развива училищни екипи, подготвя квалифицирани и мотивирани преподаватели и работи усилено за повишаване качеството на просветата в България.

И още един любопитен факт - Донка Ангъчева притежава един от най-ценните инструменти в света – роялът Bösendorfer Opus 50.000. Дизайнът на инструмента е дело на архитекта на Златна Зала на Музикферайн - Тиофил Хансен и е декориран със златни кариатиди, станали един от най-разпознаваемите елементи на Златната зала! Този безценен инструмент, свързан дълбоко с културата на Австрия ще бъде на сцената и на него ще свири родената в Пловдив Донка Ангъчева.

Повече за „Изкуството продължава да живее“ https://www.diekunstlebtweiter.com/

Билетите за концерта вече са в продажба през сайта на Музикферайн, можете да купите ТУК

Гала на българската култура и музика се провежда с подкрепата на Министерство на туризма и културен дом „Витгенщайн“, Виена.

Повече за артистите и каузата

За Донка Ангъчева :

Първия си урок по пиано Донка Ангъчева взима на петгодишна възраст, а на десет изнася концерт с Пловдивска филхармония. Образованието си завършва в класа на легендарния професор Хайнц Меджиморец във Виенския университет за музика и сценични изкуства (MDW). Следва и следдипломно обучение в La Chapelle Musicale Reine Elisabeth при световноизвестния квартет Artemis, както и още една важно обучение (във Виена) – камерна музика за пианисти при Аведис Куюмджиян.

Днес Донка Ангъчева е един от най-ярките и виртуозни европейски пианисти, носител на награди от десетки световни конкурси и част от суперпрестижната селекция Bösendorfer Artist. Солист на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фокланд, Еквадор, Орфеус и много други.

През 2020 година Донка Ангъчева изнася концерт като солист в легендарната виенска зала Musikverein заедно с членове на Виенската филхармония.

В годините на ковид пандемията Донка създава инициативата Die Kunst in Österreich lebt weiter („Изкуството в Австрия продължава да живее“) – серията от изящни онлайн концерти, които дават огромен смисъл на артисти и публика и събират значителна сума за австрийските музиканти, поставени като всички свои колеги в принудителна почивка. През 2023 година Die Kunst in Österreich lebt weiter започна да се провежда пред публика, като запази идеята приходите от билети да отиват за добра кауза. Така ще бъде и през 2024 година.

Донка Ангъчева е преподавател, жури и ментор в телевизионния формат на ORF „Звезди и таланти от Леона Кьониг“. Има издадени 9 албума и над два милиона и половина слушания в Spotify, което е огромно постижение за класически музикант.

Донка е поддръжник на различни социални и културни каузи. Рекламно лице на бижутата Bucherer.

През 2023 година във Виена и в родния й град Пловдив, в препълнени кино салони, беше представен филмът „Appassionata“, който Георги Тошев в екип с оператора Борис Пинтев и режисьора и монтажист Калояна Климентова посвети на живота и изкуството на Донка Ангъчева.

През 2023 година Донка Ангъчева е отличена с приза „Жена на годината“ в категория „Изкуство и култура“ на Look business awards.

През октомври същата година Донка е сред дамите, които говорят на Forbes Women Forum 2023 – The sky is the limit.

В началото на 2024 г. Донка Ангъчева беше включена в класация на Forbes „Топ 70“ на знаменитостите на 2023 година.

През 2024-та, Донка бе официално приета за член на управителния съвет на много престижното „Internationale Chopin Gesellschaft“ (Международно дружество Шопен).
Донка е омъжена, име две дъщери.

За Лидия Байч :

Лидия Байч е австрийска цигуларка, една от най-ярките звезди на съвременната класическа музика. Тя е сред най-универсалните изпълнителки на нашето време, очаровала е почитатели на музиката по цял свят със своите задълбочени и експресивни интерпретации. Родената в Санкт Петербург звезда получава първите си уроци по цигулка от своя дядо, когато е едва на 4 години. На 8-годишна възраст печели първия си международен конкурс, а когато е на 16 г., е отличена като „Европейски музикант на годината“.

Свирила е буквално по цял свят – от Европа и Азия, през Южна Америка и САЩ, до Южна Африка и Индия и ден след ден трупа все по-голяма слава и международно признание. Концертира в най-престижните зали по света с изключителни диригенти и едни от най-изявените оркестри – Нюйоркската филхармония, Филхармонията на Санкт Петербург, Филхармонията на Токио, Виенските симфоници, Националния оркестър на Франция, Филхармонията на Малайзия и много други.

Лидия свири на цигулка, изработена от Жан Батист Вийом през 1860 г. Страстен изпълнител на камерна музика, тя концертира с много колеги и е участник в редица фестивали. Заставала е рамо до рамо на сцената с разкошни оперни певци и има издадени компактдискове. Журира в престижния цигулков конкурс „Йехуди Менухин“ и „Евровизия“ и е професор във Виенския университет за музика и изкуство. Работи с различни асоциации и фондации за насърчаване на млади музиканти и помага за учредяването на стипендии в тяхна подкрепа.

Лидия e омъжена за тенора Андреас Шагер и е майка на двама синове.

За фондация „Заедно в час“:

Фондация “Заедно в час” е създадена през 2010 г. и работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България.

Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система.

В периода 2011 - 2024 г. над 700 нови учители преминават през първата програма на “Заедно в час” - “Нов път в преподаването”. В рамките на две години те получават подкрепа и обучения да преподават в училища с ученици от уязвими общности и да опознават пряко предизвикателствата в образователната система. Близо 80% от тези учители продължават да работят в образованието дългосрочно като учители, директори, образователни експерти и др.
През 2020 г. Фондацията стартира новата си програма “Училища за пример” за цялостна подкрепа и професионално развитие на училищни екипи. Програмата подкрепя училищата в разработването и прилагането на устойчиви и ефективни практики за преподаване и управление, които допринасят за успеха на всеки ученик. До момента близо 100 училища от цялата страна са преминали през програмата.

Третата програма на “Заедно в час” “Учим заедно” започва през 2021 г. и цели да стимулира училищата да предложат и приложат работещи решения, които допринасят за наваксване на пропуските в знанията и уменията на учениците, натрупани по време на пандемията.

Паралелно с трите програми “Заедно в час” непрекъснато търси начини за създаването и споделянето на все повече успешни примери, които илюстрират ефективни начини за подобрение на резултатите на отделни ученици, класни стаи, училища и общности. Сред успешните проекти и инициативи в тази посока са разработването на учебни материали за деца с различен майчин език; сайтът за споделяне на практики от учители за учители prepodavame.bg, регионални форуми за учене между учители; практически наръчници, бели книги и конференции за умения на 21 век, компетентности и професионални учебни общности.

“Заедно в час” активно участва в работни групи, свързани с политики в сферата на образованието, изготвя становища и обединява силна общност от настоящи участници, възпитаници на програмите, училища и стратегически партньори от всички сектори, за да подкрепя въвеждането на нови политики и практики за подобряване на образованието и успеха на всяко дете.

“Заедно в час” е създадена по инициатива и с щедрата финансова подкрепа на фондация „Америка за България“ и е част от международната мрежа Teach For All.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !