Смях: Директна връзка от автобуса към...

Смях: Директна връзка от автобуса към метрото.

Да се тревожиш е като да изплащаш...

Да се тревожиш е като да изплащаш дълг, който всъщност...

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

отпечатай новината

19.04.2024 11:39 | Видян 275 пъти

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, известна на кинофилите по целия свят, основно произведение на немата ера, една от най-монументалните реставрации в историята на киното ще бъде представена на 14 май като световна премиера: Наполеон от Абел Ганс (1-ви период), във версия, резултат от колосални, страстни усилия на Cinémathèque française, с подкрепата на CNC.

Отне повече от шестнадесет години, за да се върне към живота шедьовърът на Абел Ганс. Феерията от филм-опера премина през епична сага, за да възвърне своята цялост и слава.

Бяха използвани различни източници, за да се преоткрие оригиналният сюжет за тази необикновена реконструкция на 7-часовия филм, разделен на две епохи. Ролки са открити във Cinémathèque française, CNC, Cinémathèque de Toulouse и Cinémathèque de Corse, както и в Дания, Сърбия, Италия, Люксембург и Ню Йорк. Жорж Мурие и неговият екип работиха кадър по кадър и прегледаха почти 100 километра лента. Монтажните бележки на режисьора Абел Ганс и кореспонденцията с неговия редактор, намерени в BNF, направиха възможно повторното монтиране на филма в оригиналната му версия.

През 1927 г. „Наполеон“ от Абел Ганс е също толкова амбициозен, колкото и темата: той използва множество технически и естетически нововъведения като камери, монтирани на коне, и известния край на триптиха, на три екрана едновременно. С грандиозния си актьорски състав и хиляди екстри, филмът изумява както публиката, така и критиците при премиерата си в Парижката опера на 7 април 1927 г. в присъствието на френския президент Гастон Думерг и маршалите Фош и Жофре. След това тръгва на световно турне.

С появата на говорещите картини, барабаните бяха разпръснати по целия свят, някои изгубени или унищожени. След това филмът е пренарязван и осакатен многократно - с 22 различни версии, известни до момента. През 80-те години филмът на Абел Ганс очарова режисьорите Клод Лелуш и Франсис Форд Копола, както и великия мълчалив историк Кевин Браунлоу и Коста Гаврас, президент на Cinémathèque française. Не е показван в оригиналната си версия, известна като "Великата версия", от 1927 г.

Първата част, с времетраене 3 часа и 40 минути, ще бъде представена като предоткриващо събитие на фестивала в Кан и като откриващ филм на Cannes Classics.

След това филмът ще бъде показан изцяло с изключително изпълнение на живо на филмовата музика с 250 музиканти от Radio France в Seine Musicale в Париж на 4 и 5 юли, както и на фестивала Radio France в Монпелие, а след това в Cinemathèque française и на летни фестивали. Той ще бъде пуснат във френските кина на по-късна дата и ще бъде показан по France Télévisions и Netflix.

Фестивалът в Кан се гордее, че е мястото за прераждането на Наполеон от Абел Ганс, паметник на 7-ото изкуство, почти 100 години след създаването му.

Наполеон от Абел Ганс (1927)

Реконструиран и реставриран от Cinémathèque française, с подкрепата на CNC (Френското министерство на културата), под ръководството на Georges Mourier, с лабораторията Éclair Classics/L'Image Retrouvée.

Музикална обстановка от Симон Клоке-Лафолие, изпълнена от Бенджамин Бернхайм, тенор, Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър и Chœur de Radio France, диригент Фабиен Габел.

Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !