Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Ново зверство: обесиха куче в София

отпечатай новината

29.06.2010 15:30 | Видян 3264 пъти

Ново зверство: обесиха куче в София

Пореден сигнал за издевателство над животно е получен в офиса на „Четири лапи” вчера следобед. До бл. 7 в столичния квартал „Модерно предградие” е намерено куче, показно обесено на дърво. Според живущи в близките блокове кучето е било съвсем младо, кротко и доверчиво и затова лесно е било подмамено преди да бъде обесено.

„Това е поредният случай на садистично отношение към животни. Институциите у нас не гледат сериозно на тези инциденти, макар отдавна да е доказана връзката между насилието над животни и склонността към насилие над хора,” коментира Явор Гечев от „Четири лапи”. „За съжаление ние от неправителствените организации сме напълно безпомощни, тъй като малтретирането на животни не е престъпление и в повечето случаи полицията отказва да разследва. Националната ветеринарномедицинска служба пък много рядко отговаря на жалбите ни с оправданието, че са претоварени. Единственото, което можем да направим, е да дадем гласност на подобни зверства и да настояваме за промени в законодателството ни.”

През март в Дряново неизвестен садист отряза четирите крака на кучето Мима. След масовия отзвук у нас и в чужбина на този случай, управляващите обещаха промени в Наказателния кодекс, които да инкриминират жестокостта над животни. За съжаление близо три месеца след това текстовете са все още в правната комисия на парламента и не се очаква скоро да бъдат внесени в пленарна зала.

„Оставаме с впечатление, че промените в Наказателния кодекс, които ще инкриминират жестокостта над животни, нарочно се бавят, като целта е да отшуми обществения отзвук след случая „Мима”, продължава Гечев. „Може би хората, които са обесили кучето в кв. Модерно предградие, трябва да обесят и дете, за да осъзнаят законотворците ни, че е важно насилието над животни да бъде обявено за престъпление, така, както е във всички страни от Европейския съюз.”

Според „Четири лапи” у нас насилието като цяло продължава да бъде по-скоро норма на поведение, отколкото изключение. Тревожни са случаите на употреба на силно отровни вещества при саморазправа с домашни и бездомни животни, тъй като те са много опасни и за хората. За съжаление придобиването и използването на такива вещества и препарати в момента е напълно свободно, а в национален ефир небезизвестен журналист дори показа как в домашни условия може да бъде приготвена отрова, без да последват каквито и да било санкции от страна на Съвета за електронни медии.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 8 страни, сред които и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !