Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Шефът на историците в БАН: Мога да бия Дянков на канадска!

отпечатай новината

22.09.2010 12:40 | Видян 2745 пъти

Шефът на историците в БАН: Мога да бия Дянков на канадска!

В навечерието на Независимостта магарето Марк О’Селски посрещна в студиото на „На инат” по ТВ7 директорът на института по история в БАН проф. д-р Георги Марков. Марк попита госта си дали 22 септември заслужава да е националният празник на страната, но той беше категоричен, че Независимост без Освобождение е немислима.

Пред Марк О’Селски проф. Марков не пропусна да зачекне и темата за конфликта на БАН с финансовия министър Дянков. “Дянков трябва да мисли преди да говори и да чете повече история. Ние не сме нито старци, нито феодални. Дори мога да го бия на канадска!” – пошегува се Марков. Той изтъкна, че грижата на министъра е учен като него да е средна класа – да не е нито беден, нито много богат.

Марков осъди историческите фалшификации и определи македонската нация като фалшификация номер едно, заедно с пренаписването на учебниците от всяко правителство. Също така определи османското владичество като най-разрушително за страната ни, много повече от комунизма.

Първият анимационен водещ у нас насочи разговора към идеята на историка за един нов, по-умен национализъм. Марков изрази симпатията си към ВМРО, като я обясни с историческия си интерес към тях. Той повтори отново тезата си, че не бива да приравняваме доносниците с историците, писали доклади за Държавна сигурност. „Сътрудничил съм и продължавам и сега да сътруднича” – спокойно заяви професорът, като определи Първанов за най-добър президент. „Много по-добре президент- историк, отколкото философ!” – загатна Марков.

„Политиците преди не са страдали от сателитен синдром, както е сега.”- обобщи към края професор Марков. Той каза още, че доброволно се отказваме от суверенитета, който някога насилствено са ни вземали. Препоръката му към политиците беше да се спре политиката на „ДА”-кането, а на всички зрители професорът припомни, че има с какво да се гордеем.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !