Фаталната цифра 9 и силата на...

Къде са се появили първите земеделци в праисторията,...

Кулинарни разкази от село Голица във...

Тази събота (18 май) от 11:00 ч. по bTV „Вкусът на...

Осуетиха готвено покушение срещу Путин

отпечатай новината

27.02.2012 11:30 | Видян 1791 пъти

Осуетиха готвено покушение срещу Путин

Специалните служби на Русия и Украйна осуетиха подготвяно от терористи покушение срещу руския премиер и кандидат-президент Владимир Путин, съобщават руските информационни агенции.

В украинския черноморски град Одеса са били заловени бандити, обявени за международно издирване. От показанията им пред спецчастите е станало ясно, че са имали намерение да осъществят престъпния си замисъл в Москва веднага след президентските избори на 4 март.

Разследването на руските и украинските спецслужби продължава. Междувременно вчера десетки хиляди в Москва излязоха на пореден протест срещу кандидатирането на Путин за президент.

Oще в начало на месеца украинските медии съобщиха за спецоперация в Одеса, при която са задържани двама бойци, заподозрени в подготовката на терористичен акт, но данните за това излизат наяве едва днес.

В началото на годината пък Главното управление на украинското МВР в Одеска област започна наказателно дело за експлозия и пожар в къща в Одеса. При инцидента загина 26-годишен руски гражданин и сериозно пострада 28-годишен казахски. Третият участник е успял да се укрие. По данни на медиите това е бил Адам Осмаев. Експлозията е избухнала при изработването на взривно устройство.

„Още на 6 януари украинската Служба за сигурност изпрати телеграма до своите колеги от Федералната служба за сигурност на Русия. Единият, който е живял под наем, е загинал при взрива, друг, който е с изгаряния, е спасен. Той е бил разпитан веднага, защото сред вещите му са открити части от взривни устройства. Според показанията на оцелелия Илия Пянзин, заедно със загиналия Руслан Мадаев, е дошъл от ОАЕ през Турция с ясни инструкции от представители на Доку Умаров“, съобщи кореспондент на руската национална телевизия.

Първи канал излъчи и кадри от разпита на Пянзин. „Те са заявили, че първоначално ще отидат в Одеса. Ще се научат да правят взривове. А след това в Москва и по-нататък ще извършват диверсии срещу икономически обекти. В бъдеще – покушение срещу Путин. След това ние кацнахме в Одеса. Руслан ни даде номера на човек, който трябваше да ни посрещне тук“, разказва задържаният.

Третият участник в престъпната банда пък е бил задържан от украинските специални части. Адам Осмаев е издирван от три години от много международни органи.

„Крайната цел е била да заминат за Москва и да се опитат да извършат покушение срещу премиера Путин. Има военни мини…, е заявил Осмаев при разпита, записът от който е излъчен по Първи канал.

„Загиналият е бил готов да стане смъртник“, съобщи още Осмаев. Той обаче не бил склонен да се жертва, като е бил само свръзка на терористите в Одеса с инструкторите. Той е трябвало да ги обучи и изпрати в Москва.

Планът за подготовка е открит от оперативните служители в лаптоп. Сред плановете има и видео с преминаването на кортежа на Путин. „Крайният срок е бил след президентските избори в Русия“, заяви Осмаев.

Украинските медии съобщават, че заедно с Адам е арестуван и неговият баща Асланбек Осмаев. Те са заподозрени за организирането на провалилия се терористичен акт на 9 май 2007 г. в Москва. Двамата се издирват от ФСС. По някои данни, те са членували в диверсионна група, контролирана от полевия командир Доку Умаров.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !