Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Почина оперният певец Никола Гюзелев

отпечатай новината

16.05.2014 15:15 | Видян 1438 пъти

Почина оперният певец Никола Гюзелев

На 77 години тази сутрин е починал големият български оперен певец Никола Гюзелев, съобщи БНТ. В последните месеци той имаше здравословни проблеми и се лекуваше в болница "Пирогов", където е издъхнал.

Никола Гюзелев e роден в Павликени на 17 август 1936 година. През 1954 година завършва средно образование в София, а 4 години по-късно - Художествената академия със специалност живопис. От 1955 година започва да учи оперно пеене.

От 1960 е стажант, а от 1961 година — редовен артист в Народната опера, където прави своя дебют на 27 юни 1961 година с ролята на Тимур в операта на Пучини "Турандот".

През 1968 година за пръв път участва в постановка на сцената на театър "Реджо" в Парма и има огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди.

През 1994 година, отново в Парма, Гюзелев получава наградата „Златен Верди“, отличие, с което малцина в света са удостоени.

Ученик на световно известния педагог професор Христо Бръмбаров, Никола Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност.

Никола Гюзелев беше ярка личност, която със своя талант омайваше не само музикалната публика, но и непредубедените, за първи път влизащи в оперната зала зрители, коментира пред БГНЕС директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

"Няма да забравя неговото изкуство, когато правихме "Аида" на открито пред бившия мавзолей. Той изпълни ролята на върховния жрец Рамфис с такава яркост и присъствие, което приковаваше зрителите на целия площад. С него имахме и много спектакли в Япония. За мен винаги ще остане споменът за контакта, който споделяхме на сцената в спектакли като "Дон Карлос", "Джоконда", "Турандот", добави маестро Карталов.

След два дни се отбелязват 100 години от рождението на друг световноизвестен български оперен певец - Борис Христов.


Източник: dir.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !