Сценаристите на Под прикритие обявиха...

Във връзка с публично обявените намерения на телевизията...

Презастрояване, Тибет: Фото на деня

Презастрояване, Тибет: Фото на деня

Бил Гейтс опита вода, добита от човешки екскременти

отпечатай новината

07.01.2015 13:36 | Видян 2001 пъти

Бил Гейтс опита вода, добита от човешки екскременти

Бил Гейтс опита вода, получена от човешки екскременти. С това се похвали самият той в блога си GatesNotes.com. Причината да го направи обаче е далеч от търсенето на скандално поведение, точно обратното – откакто се оттегли от създадената от него софтуерна компания „Майкрософт“, най-богатият човек в света се посвети на филантропията.

Благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ финансира множество инициативи, които може да променят живота на стотици милиони жители на нашата планета. Изнамирането на ефективна тоалетна за най-бедните места по света е една от тях.

Тоалетните, които се използват в по-развитите страни, не са подходящо решение, тъй като за тях е нужна много добре развита и скъпа инфраструктура – канализация и пречиствателни станции – която липсва в най-бедните страни.

„Огромен брой хора, поне 2 млрд. души, използват тоалетни, които не са свързани с канализация. Други просто си вършат работата на открито. Това замърсява питейната вода и има ужасни последствия“, пише Гейтс в блога си.

Богаташът филантроп разказва за канадския проект „Омнипроцесор“ (Omniprocesssor), който той е подкрепил финансово. „Омнипроцесор“ е автономна инсталация, която използва човешки екскременти и след преработката им при много висока температура, достигаща 1000 градуса, получава електричество, питейна вода и малко количество твърд остатък под формата на пепел. Интересното е, че инсталацията произвежда не просто достатъчно енергия, че да задвижва себе си, но и остава. Тя би могла се справи с отпадъците на 100 хил. души, като при това произвежда по 86 хил. л питейна вода и 250 кВт ток дневно.

Проектът засега е пилотен и първата станция „Омнипроцесор“ ще бъде монтирана в Сенегал през феруари. „Водата е като бутилираната... След като проучих инженерните решения зад този проект, с удоволствие бих я пил всеки ден. Съвсем безопасно е“, уверява Бил Гейтс.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !