Ева Лонгория и съпругът й напускат...

Ева Лонгория и съпругът й Хосе Бастон напускат Лос...

Принц Хари се връща във...

Принц Хари ще се върне в Обединеното кралство през...

Любомир Левчев: Вие сте бъдещето!

отпечатай новината

30.04.2015 14:45 | Видян 1543 пъти

Любомир Левчев: Вие сте бъдещето!

Големият български поет и писател Любомир Левчев посрещна 80-тата си годишнина с поетичен рецитал в зала 6 на Националния дворец на културата. Над 300 души представители на българския обществен, интелектуален и политически елит, приятели, колеги, журналисти, близки и съмишленици отбелязаха юбилея заедно с него. Този специален повод Левчев избра да сподели с почитателите си така, както са изминали годините – близо до читателите и в тяхна чест.

Поетичната вечер „Звездите са мои“ беше истински подарък както за поета, така и за гостите на събитието. Актьорът Стойко Пеев развълнува публиката и писателя с рецитал на едни от най-знаковите стихове на Левчев, а магията на поезията беше разкрита под нежния съпровод на арфата на Елица Кадиева. Вечерта води известната журналистка Валерия Велева, а за поета и неговото творчество говориха литературните критици Анжела Димчева и Йордан Ефтимов, както и издателят Иван Гранитски.

В официалната част се включиха и генералният директор на НДК Мирослав Боршош и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Събитието се проведе под патронажа на кмета на град София госпожа Йорданка Фандъкова и на министъра на културата господин Вежди Рашидов, със съдействието на Динко и Йордан Диневи.

„Благодаря Ви, че съществувате! Заедно с моята благодарност ще Ви кажа какво видях тази вечер – видях лицата Ви и прочетох, че Вие не сте миналото, а сте бъдещето“, с тези думи Любомир Левчев се обърна към стотиците в залата. Специално за тях поетът изрецитира своето стихотворение „ Аз, който не избягах от Помпей“.

По време на събитието на Левчев бяха връчени няколко почетни награди. Писателят получи диплом за литературно обществена награда „Герой на нашето време“, съпроводена от орден „Лермонтов“ за чест и достойнство в поезията. Наградата бе връчена от името на Московската градска организация „Литературна Република“ и Съюза на руските писатели. Левчев стана носител и на почетния знак на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

Няколко дни по-рано Любомир Левчев беше предложен за почетен гражданин на Столична община. Предложението на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова беше единодушно подкрепено от общинските съветници в комисията по култура.

По време на събитието беше организиран специален щанд с книги от писателя, както и библиофилски издания с оригинални рисунки на художниците Стоимен Стоилов, Георги Трифонов, Николай Майсторов, Георги Лечев, Иван Димов и други. На едно място бяха събрани едни от най-известните творби на Любомир Левчев.

Издателство „Захарий Стоянов“ представи първите три тома от избраните съчинения на поета „Дневник за изгаряне“, „Градината преди Рая“ и „Тъжна светлина“, а издателство „Ентусиаст“ постави акцент на специалния подаръчен комплект „Романи от спомени“, който включва книгите „Убий Българина!“, „Ти си следващият“ и най-новия роман на писателя „Панихида за мъртвото време“.

Всички гости имаха възможност да поздравят писателя лично и да вземат автограф от него, а тези, които не успяха да присъстват на събитието, изпратиха своите официални поздрави и цветя за него. Левчев получи поздравителни адреси от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, от председателя на ПП АБВ г-н Георги Първанов, от вицепремиера и министър на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова, от министъра на културата г-н Вежди Рашидов, от председателя на Комисията по култура и медии г-жа Полина Карастоянова, от кмета на община Шумен Красимир Костов, от кмета на община Смолян Николай Мелемов, от кмета на община Бургас Димитър Николов, от ректорите на „Бургаски свободен университет“ и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, от Съюза на писателите в Русия и други.

Сред гостите на събитието бяха: Михаил Миков, Румен Петков, Антония Първанова, Тошо Тошев, Жорж Ганчев, Христо Друмев, академик Благовест Сендов, Георги Йорданов, Георги Атанасов, проф. Милена Цанева, композиторът Виктор Чучков, писателите Калин Терзийски, Тома Марков и Деян Енев, и други.  По традиция Любомир Левчев беше придружен от цялото си семейство: синът му – писателят Владимир Левчев, съпругата му – известната художничка Дора Бонева и дъщеря му – художничката Марта Левчева.

Галерия със  снимки от събитието може да видите ТУК!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !