Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Защо България не можа да осъди Иво Недялков като основател на пирамида?

отпечатай новината

07.05.2013 14:30 | Видян 3187 пъти

Защо България не можа да осъди Иво Недялков като основател на пирамида?

Е, България наистина е страната на чудесата. За разлика от Русия и Щатите тя не можа да осъди човек, когото дълго време наричаха фараон, в смисъл – бос на пирамида. Иво Недялков стана масово известен, когато си пусна хитър пиар – президентът си бил купил Линкълн като на холивудска звезда. После проверката показа, че не НСО, а финансовата компания Ийст Уест интернешънъл е собственик на лимузината. След като му минаха съдебните баталии пък блесна на купон на фамилията на Брендо във фамилната сграда на бул. Витоша, подрепящ се с малък и елегантен бастун, пише Супер 19' Ето и цялата история.

Иво Недялков завършва право в СУ през 1990 г. и работи като стажант-съдия в Софийския градски съд (1991-1992 г.). Доктор по международно право (2000). Член на Международния институт за човешките права (2005)]. Участва в Международния търговски арбитраж. Специализирал в областта на международното търговско и банково право във Великобритания, САЩ и Швеция.

До 1989 г. Недялков работи за фирмата за оръжейна търговия Кинтекс по линия на т.нар. "скрит транзит", покровителстван от "Държавна сигурност", пише в Уикипедия. Справката на глобалната енциклопедия продължава: "От 1990 г. е генерален директор на българско държавно външнотърговско дружество. Като собственик на няколко денонощни заведения в центъра на София, Недялков се запознава с Васил Илиев и други от българската организирана престъпност. През 1992 г. създава Ист-уест интернешънъл - едно от първите акционерни дружества след 1989 г. Дружеството емитира публични акции и набира огромен за времето си капитал. Недялков притежава финансова къща, застрахователно дружество, строителна фирма, много заведения, софтуерна компания и издателство, учредява Българска сконтова банка. В края на 1994 г. акциите на дружеството падат и много дребни акционери изгубват вложените пари. Недялков е обвинен за присвояване на над 30 млн. щатски долара.

Днес тези пари се равняват на поне 100 милиона лева. По онова време той живее в Западна Европа. От началото на 1994 е в Швейцария, но е предупреден да напусне страната. Арестуван е от Интерпол в Ница, прекарва 10 месеца в ареста, след което е екстрадиран, за да бъде съден и прекарва над година в български арест. Оправдан е през 2005 г. По негова жалба Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъжда България за неправомерен арест и прекалено дълго задържане.

Работи като юридически директор на водеща финансова институция в София. Сред неговите клиенти са фирми и лица, между които и спрягани за контрабандисти на наркотици, оръжие и цигари. Двама бивши съдружници на Недялков са публично разстреляни - Димитър Дацов и Константин Дишлиев.

Единият е свързан с приватизацията на погубения соцгигант Химко – Враца, а другият е баджанак и съдружник на Брендо. Според журналиста от 24 Часа Станимир Въгленов друг клиент на Недялков - ливанецът Адел Саркиз, оцелява при 2 неуспешни атентата.[17] Според оперативната информация на МВР, цитирана от БНР, Саркиз е сред контролиращите наркоканалите от и за Близкия изток. Името на арабина нашумя и във връзка с актуалните скандали около Станимир Флоров.

В началото на януари 2011 г. в предаването Тази неделя по bTV Недялков описа зараждането на капитализма в България и първоначалното натрупване на капитала. Недялков разказа как над 150 души получили куфарчета с пари - кредити за милиони левове в първите години на прехода. През ноември 1989 година Андрей Луканов събрал избраните на среща и им казал: "Другари, назначавам ви за милионери!". Срещата се тълкува като раздаване на куфарчета с пари, но ситуацията не била точно такава, обясни Недялков: "Просто огласи решение, според което държавата ще даде възможност на фирми да се кредитират от банките." [8] Казаното от Недялков впоследствие не е пряко потвърдено от други. [19]

Делото срещу Недялков продължава повече от 16 години. На 7 април 2011 г. Върховният касационен съд на Република България окончателно осъжда Иво Недялков на 5 години затвор за длъжностно присвояване. Въпреки тиражираните в медийното пространство твърдения, че Недялков е създател на финансова пирамида, завлякла над 5000 души, тези твърдения не се споделят от съда и Недялков е оправдан окончателно.

Съдебният състав отхвърля осъдителната присъда в частта да се конфискува 1/6 от имущество на Иво Недялков поради това, че по-долната инстанция не е описала имуществото му. В тази му част, делото пред ВКС е върнато за ново разглеждане на предната инстанция - Софийски апелативен съд. Недялков отрича да има вина за фалита на Ист Уест Интернешънъл. Според него парите на вложителите са инвестирани и вина за фалита има държавата за това, че по онова време не е въвела правила предпазващи както вложителите, така и управителите на акционерните дружества: "И сега да искате да си купите акции от някоя банка на другия ден не може да ги върнете и да си вземете парите", завършва Уикипедия.

Девизът на компанията Ийст Уест Интернешънъл беше Диктум меум пактум или Думата ми е закон. И вярно излезе. Законът проработи за Недялков. А вложителите пиха много студена вода.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !