Пробивно изследване на Медицинския център на Колумбийския университет разкрива обещаващи доказателства, че ежедневната консумация на напитка с какаови флаваноли може да обърне свързаното с възрастта влошаване на паметта при здрави възрастни хора. Проучването се фокусира върху зъбчатата извивка (dentate gyrus) — ключова подрегион на хипокампуса, отговорен за формирането и извличането на спомени, която с възрастта има тенденция да се влошава.
В рамките на рандомизирано клинично проучване с участници на възраст между 50 и 69 години, тези, които консумирали напитка с високо съдържание на флаваноли от какао всеки ден в продължение на три месеца, показали значителни подобрения в активността на зъбчатата извивка. Тези промени били свързани с осезаемо подобрение в паметовите функции, като някои участници демонстрирали когнитивни способности, сравними с тези на хора с десетки години по-млади. Това откритие отваря вълнуващи възможности за диетични интервенции в подкрепа на здравето на мозъка и борбата с загубата на памет при възрастното население.
Това, което отличава напитката с какаови флаваноли, е уникалната ѝ формула. За разлика от обикновените шоколадови продукти, които губят голяма част от естественото си съдържание на флаваноли по време на преработка и съдържат високи нива на захар, тази специално разработена напитка запазва полезните флаваноли, известни с това, че подпомагат функцията на мозъка. Макар флаванолите да се съдържат и в храни като чай, плодове и зеленчуци, концентрацията и биодостъпността им в тази какаова напитка изглежда особено ефективна за справяне с когнитивното влошаване, свързано с възрастта.
Проучването подчертава потенциала на натуралните съединения в храните да подпомагат здравето на мозъка без страничните ефекти, често свързвани с фармацевтични продукти. То предполага, че включването на определени диетични елементи може да играе значителна роля за поддържането или дори подобряването на паметта с напредване на възрастта.
Въпреки че изследването е обещаващо, то също така акцентира върху необходимостта да се различават продуктите с високо съдържание на флаваноли от типичните шоколадови лакомства, които е малко вероятно да осигурят същите когнитивни ползи поради по-ниските нива на флаваноли и добавената захар.
Това откритие насърчава по-нататъшни изследвания за това как определени хранителни вещества могат да предпазват от когнитивното стареене и подкрепя нарастващия интерес към диетични подходи за психическо благополучие.
Мария Пенчева
19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
Няма коментари към тази новина !
Изследователи откриха зъби на около 2,65 ...
бТВ Синема 24 август 21:00ч.
Режисьор: Ник Касаветис
В ролите: Райън Гослинг Ноа Калхун Рейчъл Макадамс Али Хамилтън
Днес може да се проявите в най-добрата си светлина –