Мъж, загубил пениса си при катастрофа...

Мъж, който загуби пениса си при ужасяваща катастрофа с...

Александър Карелин - най-великият...

Миналата седмица ви показахме кои са най-нацепените...

Спират операциите на детска церебрална парализа заради делегираните бюджети

отпечатай новината

19.10.2010 12:40 | Видян 2870 пъти

Спират операциите на детска церебрална парализа заради делегираните бюджети

Държавата да не пречи на лечението, поискаха родители.
„Спряхме приема на болни от детска церебрална парализа /ДЦП/, заради изчерпването на бюджета ни за октомври месец”. Това съобщи за медиите днес, в  Деня на българския лекар, д-р Невен Енчев, изпълнителен директор на пловдивската болница „Медлайн”. Здравното заведение стана известно в цялата страна със стотиците проходили деца след операции при д-р Янаки Янакиев.

Хирургичното лечение на ДЦП се поема от Здравната каса, но делегираният бюджет на болницата за този месец вече е изчерпан и се налага да се съставят списъци на чакащите за следващи месеци. „От края на миналата седмица сме върнали 10 дечица, така ще и занапред, ако НЗОК не ни отпусне повече пари”, прогнозира д-р Енчев.

62-ма засегнати родители на деца болни от детска церебрална парализа пуснаха апел до Националната здравноосигурителна каса, до Министерството на здравеопазването, до Държавната агенция за закрила на детето и още няколко български институции „държавата да спре със заигравките с детското здраве”.

В отворено писмо и до медиите те настояват да се увеличи бюджета на болница „Медлайн”, единственото лечебно заведение, където болните с тази диагноза получават адекватна помощ. Родителите напомнят, че при това заболяване е много важно оперативните намеси, които по принцип са няколко на брой, да са в точния по медицински показатели момент, за да се доведе лечението до успешен край.

При стартирал лечебен процес на ДЦП не може да се чака с месеци, за следващия ход от терапията. По този начин се обезмисля въобще лечението. Сред подписалите апела е и Венета Ангелова, майката на 23-годишната Зорница, която за първи път стъпи на крака това лято само ден след операция при д-р Янакиев, но и предстоят още хирургични интервенции, за да ходи нормално. „Ние не искаме обществото да събира чрез благотворителни кампании пари за децата ни, за да търсят спасение в чужбина. Нашият „спасител-лечител” е тук в България, казва се д-р Янаки Янакиев, и единственото, което искаме е държавата да не му пречи да работи, като му поставя лимити”, апелират родителите.         

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !