Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Фандъкова: Пожарът на Витоша не е случаен

отпечатай новината

05.07.2012 09:30 | Видян 2350 пъти

Фандъкова: Пожарът на Витоша не е случаен

Йорданка Фандъкова смята, че пожарът, който избухна на Витоша не е бил случаен, защото за много кратък срок бе обхваната огромна площ. Кметът на София уточни, че говори като наблюдател, а не като специалист. Тя обаче очаква следствените органи и полицията да направят разследване, научи "Всеки ден".

Имам непрекъсната връзка с кмета на Бистрица. По негово мнение тази нощ е била най-спокойната от началото на пожара, заяви по БНР Фандъкова. Пожарът е напълно овладян и няма разпространение. Искам да благодаря на абсолютно всички пожарникари и на главен комисар Николов, директор на ГД ПБЗН, на горските и на всички доброволци, каза още кметът на София. Тя посочи, че от миналата година е създадено общинско звено от 33 доброволци. Надявам се това звено да се разраства. Този пожар им беше бойното кръщение, каза Фандъкова.

Ние непрекъснато набираме доброволци и те трябва да отговарят на критериите, които се изискват. Фандъкова каза, че едно 14-годишно момче е искало да стане доброволец, но, разбира се, му е било отказано. Аз не бих казала, че имаше забавяне в началото на пожара. Още в първия час, когато получих съобщението на кмета на Бистрица, бе реагирано веднага с организацията на хеликоптерите. Моята работа като кмет беше да осигурявам цялата възможна техника, водоноски, булдозери. Със сигурност има грешки, в критични ситуации винаги се допускат грешки, каза още Фандъкова.

Същевременно еврокомисар Кристалина Георгиева похвали огнеборците, съумели да ограничат пожара в местността Бистришко бранище, но предупреди, че България трябва да е готова и за по-сериозни бедствия.

„Огнеборците действат добре подготвени и професионално. Личи си добрата им подготовка при справянето със ситуацията“, заяви Георгиева пред БНР. „С пожара над Бистрица всичко минава добра, но България трябва да е готова за справяне с всякакви подобни бедствия, в това число и по-големи. За целта е необходима сериозна подготовка“, предупреди еврокомисарят, отговарящ за реакцията при кризи.

източник: Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !